Tankar med DBT språk

Att välja

2014-05-05 20:29 #0 av: MissFlisan

Jag ska åka och simma i morgon, nej jag struntar i det, jo jag åker och simmar jag bara gör det, eller ska jag verkligen det? Jag kan ju göra det en annan dag? Eller jag kan åka till simhallen och börja simma och se hur det känns? Eller NEJ jag ska simma det jag brukar göra, eller nej jag hoppar nog simhallen och tar en promenad i morgon, NEEEEEJ Det har snöat massor, jag får väl åka och simma i alla fall då....?! ELLER?!

Precis så här ser det ut i mitt huvud ibland flera gånger om dagen, alla dessa val. Jag har dock börjat lära mig att tänka att "Nej, STOPP! Nu bara gör du det, börja inte vela, bara gör det!!"

Det går åt så mycket energi av mig till alla dessa val jag sa till "Simon" för några veckor sedan att om mitt mål hade varit att endast befinna mig på ett gym. Då hade jag kunnat gå dit och bara suttit utan att göra något. Men om  mitt mål är att bygga muskler och minska smärta, då krävs det att jag anstränger mig på gymmet och går dit regelbundet. Dvs jag behöver bestämma mig. JUST DO IT!

Dessa val har inte bara med träning och motion att göra, det handlar även om större saker som om vart jag vill bo eller vart/vad jag vill plugga, om jag ska/vill skaffa hund eller inte, eller kanske en katt? Eller kanske två råttor? Eller behålla mina marsvin?

Jag har bestämt mig för att bo kvar här i skåne. Men när jag förut idag var och handlade mat för veckan så åkte jag till en affär lite längre bort där jag inte brukar handla och jag tror att risken (chansen?) att möta någon jag känner är ganska liten. Jag märkte hur lättad jag blev när jag kom på att jag med största säkerhet kan gå här helt anonym.

Känslan av lättet som infann sig när jag tänkte att jag nog inte skulle möta någon jag inte ville möta gjorde mig osäker. Jag tänkte att kanske har jag valt fel? Kanske borde jag flytta hem till Göteborg igen? Kanske gillar jag det anonyma? Eller vill jag flytta till Göteborg bara för att jag tror att jag kan fly från det som är svårt? Eller flyr jag om jag bor kvar här? Kanske är det helt idiotiskt att bo 22 mil från familjen och vänner? Tänk bara mina fina barndoms vänner som ger  mig sådan trygghet!!

Jag har ju dock börjat bygga upp ett kontakt nät här i skåne och jag har tjejgrupper som jag leder, jag har möjlighet till att få den hjälpen jag behöver.

Jag har också länge sagt att jag gillar att inte vara anonym, att jag gillar att mer eller mindre alltid träffa någon jag känner så fort jag går ut, att jag tycker det är roligt och socialt.

Ett år efter studenten så flyttade (flydde) jag till Sölvesborg för att plugga, de enda jag egentligen ville då var att fly, fly från mig och allt annat, jag ville helst byta namn och börja om på nytt. Behöver jag ens tala om att det blev en mindre katastrof?!

Jag vill inte fly längre och jag tror inte att jag gör det heller, eller? nej jag flyr inte, jag har lärt mig att leva med mig själv!

Sedan har vi det där med att välja utbildning, ja det hade jag kunna skriva mycket om, men det tar vi en annan dag.Anmäl
2014-05-21 08:27 #1 av: [Juel70]

Känner igen mig, velar fram och tillbaka och ofta slutar det med att jag inte går alls, för jag vill inte gå själv.

Det finns ett tips man kan göra, och det är tärningsmetoden. 

Man skriver upp några saker man kan tänka sig att göra den dagen, max 6 saker, och så ger man varje aktivitet ett nummer, slår tärningen och tärningen bestämmer åt dig och innan ska du bestämt dig/vara villig att göra något av aktiviteterna.  Om du bara väljer 3 aktiviteter så  står 1-2 för en syssla, 3-4 för en annan osv. 

I början kan man skriva ner säkra och trygga val. Tycker man att det är kul och det går bra, så kan man slänga in en ny aktivitet Glad

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.