Tankar med DBT språk

Två steg fram, ett tillbaka

2014-07-20 11:21 #0 av: -Nico-

"Nu hände det igen, allt jobb var förgäves. Jag kommer aldrig klara det" Svar: "NEJ!"

Igår hände det igen, jag skar mig. Men det är inte ett så stort misslyckande som jag tror. Det försöker jag intala mig. 

Det här skriver jag lika mycket för er skull som för min egen. Ni kanske känner igen er, hur det känns. Att ha lyckats hålla det vassa borta så länge. Och sedan... det händer så fort.

Men jag kan också tänka att det finns något lite positivt i det som hänt. Jag blir påmind om hur lite det är värt det, kanske behövs det med. Att avskräcka sig själv. Ta det inte fel nu, jag tycker inte det är bra.

Ni som känner igen er, kan kanske också känna igen er i känslan som kommer efter. Men istället för att tänka "Jag misslyckades" kan du tänka "Jag lyckades såhär länge, vilket framsteg!". Från att kanske ha skadat sig varje dag, eller vad vet jag, till att ha lyckats hålla sig ifrån det i någon vecka, en månad, ett halvår...

Det ser olika ut för alla. Men huvudsaken är att aldrig ge upp, det spelar ingen roll att du inte klarade det så länge som du hade tänkt och hoppats på. Du är stark, att du visar för omvärlden och dig själv att du inte ger upp. Att det inte spelar så stor roll hur många ärr du har, utan hur många du lyckats undvika att få!


Anmäl
2014-07-20 20:48 #1 av: MissFlisan

Bra skrivet! Jag håller helt och hållet med dig! Efter en självskada eller annat destruktivt beteende så är det lätt att känna sig misslyckad. Det är lätt att tänka att det är kört att det aldrig kommer att gå.

Men det är ju så, det som har hänt har hänt. Du kan inte göra något åt vad du gjorde igår men bara för att man skadade sig igår så betyder inte det att man kommer fortsätta göra det. Det gäller att se hur mycket man faktiskt har klarat av alla framsteg.

Även om jag inte har skadat mig sedan i oktober förra året så känner jag igen mig i det du skriver fast för mig handlar det om ångesten och mitt dåliga mående som gör att jag känner mig misslyckad. Men då försöker jag som du säger tänka på hur mycket jag egentligen klarar av.

Anmäl
2014-07-20 22:40 #2 av: -Nico-

Tack för svaret, jag uppskattar det verkligen!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.